Archief


Bericht van donderdag 8 februari 2024

Avondwandeling in de Laakvallei

Donderdag 13 juni 2024 om 19u00

Op donderdag 13 juni vertrekt aan de kerk te Tremelo een avondwandeling in de Laakvallei. Gebruikmakend van de lange zomerse dagen neemt conservator Danny S. ons mee op een avondlijke wandeling. De meanderende Grote Laakbeek volgend, passeren we beverdammen, rietvelden en elsenbroekbossen.
Stevig schoeisel is aangeraden.
Meer info bij Danny G. 0497221600


-


Bericht van donderdag 8 februari 2024
Voorjaarswandeling in de Laakvallei

zondag 26 maart 2024 om 14u15

Zondag 26 maart om 14.15u start aan de kerk van Tremelo een voorjaarswandeling door de Laakvallei. De eerste bloemen zijn al vroeg in het seizoen te bewonderen in de beekvallei. Ze zijn een belangrijke nectarbron voor hommels, bijen en vlinders, die op een zonnige voorjaarsdag tevoorschijn komen uit hun winterrust. Stevig schoeisel is aangeraden.
Meer info bij de conservator/gids van het natuurgebied. Danny S. 0497221600


-


Bericht van zondag 29 maart 2020
De natuur is er voor jou

april-mei 2020

Goed nieuws:

Alle natuurgebieden van Natuurpunt blijven open. Lichaamsbeweging in de buitenlucht is toegestaan en wordt zelfs aangeraden. Maak van de nood een deugd en duik de natuur in.
Volg wel de voorzorgsmaatregelen
Kom te voet of met de fiets
Ga individueel,in duo of met het gezin
Hou afstand van anderen
Vermijd te drukke plaatsen
Respecteer de natuur
Blijf op de paden
Laat geen afval achter
Hou honden aan de leiband
Maak geen kabaal, de vogels broeden


-


Bericht van zaterdag 30 november 2019
Voorjaarswandeling in de Laakvallei

zondag 26 april 2020

Tijdens deze wandeling door de prachtige vallei van de Grote Laakbeek gaan we kijken naar de ontluikend natuur en zijn bewoners. Na de wandeling genieten we van een natuurdrankje. Stevig schoeisel is aanbevolen. Het vertrek is om 14u.00 aan de kerk van Tremelo. Meer info is te bekomen bij de gids Bruno Wallyn 0478 070044 Dit is een organisatie van Natuurpunt Tremelo.


-


Bericht van donderdag 16 mei 2019
Erfgoedwandeling rond het verdwenen Bruggenhof te Betekom

Zondag 26 mei 2019

Onder leiding van Pieter Ceulemans (Natuurpunt Begijnendijk en Heemkundige kring Aarschot) gaan we op zoek naar de geschiedenis en wat er nog overblijft van het domein Bruggenhof. Rondom deze verdwenen site werkt Natuurpunt al jaren aan de uitbouw van een natuurgebied gelegen tussen de Demer en de Grote Laakbeek te Betekom. Afspraak aan de kerk van Betekom om 14u00.


-


Bericht van woensdag 1 november 2017
Dag van de natuur in de Laakvallei

zaterdag 18 november 2017 vanaf 9 u.

Geïnspireerd door en voor de natuur? Kom naar onze dag van de natuur en steek zelf de handen uit de mouwen in de vallei van de Grote Laakbeek. Activiteiten voor het hele gezin: knotwilgen knotten, exoten zoals Amerikaanse Vogelkers verwijderen, nieuwe bomen aanplanten,… s’Middags zorgen we voor een stevige hap en om 16 u. sluiten we af met pannenkoeken.
Bijeenkomst vanaf 9 u. aan de Laak in de Broekstraat. Parkeren kan aan de Bruggelandenstraat. Er is bewegwijzering naar de tenten in het veld.


-


Bericht van zondag 2 april 2017
Wandelen langsheen de Laakbeek

zondag 14 mei 2017

De vallei van de Grote Laakbeek is op zijn mooist in de lente. Voor een stevige natuurwandeling is de afspraak om 14u aan de kerk van Tremelo.


-


Bericht van vrijdag 29 april 2016
Ochtendwandeling In de armen van de Demer

8 mei 2016 start om 7 uur

De ochtendwandeling start om 7 uur aan de kerk in Tremelo

Tijdens deze ochtendwandeling laten we ons omarmen en verrassen door de Grote Laakbeek. Het valleigebied is onbekend en daardoor ook onbemind. En dat is onterecht! Je zal verbaasd zijn over de diversiteit en levendigheid van de natuur.
Stevige schoenen zijn aangeraden.


-


Bericht van vrijdag 3 april 2015
Laekwandeling

Zondag 12 april 2015

Vertrek om 14 uur aan het gemeentehuis van Tremelo voor een verkennende tocht door de groene vallei van de Grote Laakbeek. Laarzen sterk aanbevolen. Terug rond 18u00. Organisatie Natuurpunt Tremelo.


-


Bericht van zaterdag 10 januari 2015
Jaarlijkse winterwandeling in de vallei van de Laak door Natuurpunt Keerbergen

zondag 25 januari 2015 van 14 tot 16u30

Vertrek om 14 uur aan de parking bij de kerk van Ninde-Tremelo nabij het Damiaancentrum. Terug rond 16 of 16u30.
Een natuurwandeling van zo'n 7 km laat ons de vallei van de Laak ontdekken. Winterse taferelen kunnen niet worden gegarandeerd, maar wie weet welke verrassingen de natuur nog in petto heeft. Traditioneel wordt deze winterwandeling van Natuurpunt Keerbergen afgerond met een versnapering. Dit jaar wordt dat zelfgemaakt vleesbrood met zelf opgelegde warme krieken. Iedereen welkom ! Gratis voor de leden, democratische prijzen voor niet-leden. Met kinderwagens riskeert het moeilijk te worden. Viervoeters kunnen mee aan de leiband.


-


Bericht van vrijdag 31 januari 2014
De Laakvallei en haar Natuur.gebieden als bron van biodivers leven

Zondag 2 maart 2014 om 14u00 aan de kerk van Tremelo

De Laakvallei is een groene corridor tussen het Demer- en Dijlegebied. De open ruimte van het beeklandschap is een aaneensluiting van hooilanden, weilanden en broekbossen. Het natuurgebied Laekdal is langs de Laak gelegen. De komgronden links en rechts van de Laak zijn de natuurlijke overstromingsgebieden van de beek die kunnen benut worden om overtollig water op te vangen. Bij hoog water wordt de Dijle tot hier opgestuwd en bewijzen deze gronden hun nut want dankzij het natuurlijk bergingsvermogen van de vallei worden woongebieden van waterellende gespaard. In de moerassige valleigronden, o.a. in de Putten van Fonteyn, werd vroeger turf gestoken. Op oude kaarten is te zien dat dit een oude meander van de Demer moet geweest zijn. Natuurpunt ijvert voor een levende Laak met stromend water. Natuurpunt eist een herstel van de verbinding met de Demer, zodat de Grote Laak terug watervoerend en dus terug vol leven en aantrekkelijk wordt. Het beheer van waardevolle Natuur.gebieden zoals het Zegbroek en het Laekdal zorgen voor het behoud van specifieke en zeldzaam geworden fenomenen zoals trilveen en het herstel van de biodiversiteit die ook de rest van de vallei ten goede komt.


-


Bericht van vrijdag 31 januari 2014
De Laakvallei en haar Natuur.gebieden als bron van biodivers leven

Zondag 2 maart 2014 om 14u00 aan de kerk van Tremelo

De Laakvallei is een groene corridor tussen het Demer- en Dijlegebied. De open ruimte van het beeklandschap is een aaneensluiting van hooilanden, weilanden en broekbossen. Het natuurgebied Laekdal is langs de Laak gelegen. De komgronden links en rechts van de Laak zijn de natuurlijke overstromingsgebieden van de beek die kunnen benut worden om overtollig water op te vangen. Bij hoog water wordt de Dijle tot hier opgestuwd en bewijzen deze gronden hun nut want dankzij het natuurlijk bergingsvermogen van de vallei worden woongebieden van waterellende gespaard. In de moerassige valleigronden, o.a. in de Putten van Fonteyn, werd vroeger turf gestoken. Op oude kaarten is te zien dat dit een oude meander van de Demer moet geweest zijn. Natuurpunt ijvert voor een levende Laak mét stromend water. Natuurpunt eist een herstel van de verbinding met de Demer, zodat de Grote Laak terug watervoerend en dus terug vol leven én aantrekkelijk wordt. Het beheer van waardevolle Natuur.gebieden zoals het Zegbroek en het Laekdal zorgen voor het behoud van specifieke en zeldzaam geworden fenomenen zoals trilveen en het herstel van de biodiversiteit die ook de rest van de vallei ten goede komt.


-


Bericht van woensdag 19 juni 2013
Big Jump te Betekom

Zondag 14 juli 2013 om 14 u

Big Jump is een actie voor iedereen die propere en levende rivieren wil. Op precies hetzelfde tijdstip springen in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van proper water en dat ze daar iets willen aan doen.

Voor de vijfde keer organiseert Natuurpunt Begijnendijk een Big Jump in de Demer. Door de jaren heen groeide het evenement uit tot een zomers volksfeest in de Demerbeemden, met 600 aanwezigen in 2012. Daarvan namen een 200-tal waaghalzen een frisse duik in het Demerwater. De rivier is ruim genoeg voor nog veel meer volk.

Nu het water zuiverder is en de vissen terugkomen,is de tijd rijp om de band tussen rivier en vallei te herstellen. Dat is ook meer dan nodig als middel tegen overstromingen en verdroging. Ook de Grote Laak verdient een tweede leven in plaats van rioolwater. De waterbeheerder maakt hier werk van met het Sigmaplan. Met de Big Jump vragen we dat natuur kan doorwegen in deze plannen, met aandacht voor wandelaars, fietsers, landbouw en maximale natuur.

Ijver ludiek mee voor een natuurlijke Demer en Laak vallei en doe mee met de vijfde Big Jump om 15 uur

zwemfeest voor een natuurlijke Demer en Laak
-


Bericht van woensdag 10 april 2013
Natuurwandeling in de Laakvallei

Zondag 5 mei 2013 van 14 tot 18 uur

Op zondag 5 mei organiseert Natuurpunt afdeling Tremelo een natuurwandeling in de vallei van de Grote Laakbeek. Een minder bekende kant van het Laakdal, nl. de omgeving van Geetsvondel, Guldentop en Engelbeemd wordt doorkruist. De beek vormt daar steeds de grens tussen de verschillende gemeenten en stroomt over het driegemeentenpunt van Betekom (Begijnendijk), Werchter (Rotselaar) en Baal (Tremelo). Bovendien vloeit de Grote Laakbeek stroomopwaarts de N21-weg Werchter-Betekom samen met de Demer in eenzelfde valleigebied. Het vertrek is voorzien om 14 uur aan de gemeenteloods op adres Geetsvondelstraat 7 te Tremelo. De natuur is Danny Schoovaerts. Aangepast schoeisel en kledij zijn vereist in dit natte biotoop.


-


Bericht van woensdag 10 april 2013
Natuurwandeling in het Laakdal

Zondag 5 mei 2013 van 14 tot 18 uur

Op zondag 5 mei organiseert Natuurpunt afdeling Tremelo een natuurwandeling in de vallei van de Grote Laakbeek. Een minder bekende kant van het Laakdal, nl. de omgeving van Geetsvondel, Guldentop en Engelbeemd wordt doorkruist. De beek vormt daar steeds de grens tussen de verschillende gemeenten en stroomt over het driegemeentenpunt van Betekom (Begijnendijk), Werchter (Rotselaar) en Baal (Tremelo). Bovendien vloeit de Grote Laakbeek stroomopwaarts de N21-weg Werchter-Betekom samen met de Demer in éénzelfde valleigebied.
Het vertrek is voorzien om 14 uur aan de gemeenteloods op adres Geetsvondelstraat 7 te Tremelo. De natuur is Danny Schoovaerts . Aangepast schoeisel en kledij zijn vereist in dit natte biotoop.


-


Bericht van vrijdag 11 januari 2013
Natuurwandeling in het Laekdal

Zondag 3 maart 2013 van 14 tot 17 uur

Natuurpunt Tremelo organiseert op zondag 3 maart 2013 een geleide natuurwandeling in de vallei van de Grote Laakbeek. Het vertrek is voorzien om 14 u. aan de kerk van Tremelo op het Pater Damiaanplein. Diverse percelen langsheen de beek maken deel uit van het natuurreservaat Laekdal en zijn in bezit en/of beheer van de vereniging. Verschillende beheerswerken en de doelstellingen zullen worden toegelicht tijdens de wandeling. Aangepast schoeisel en kledij zijn vereist in dit natte biotoop. Voor meer info Bruno Wallyn 0478/070044.


-


Bericht van vrijdag 8 juni 2012
Big Jump 2012

zondag 8 juli 2012 om 15 uur stipt

We springen we massaal het water in voor zuivere rivieren, vol met leven...
Natuurpunt ijvert voor zuivere waterlopen en valleien waar de natuur alle kansen krijgt. We willen dat de verbinding van de Demer met haar zijtak de Laak in Aarschot opnieuw wordt opengegooid zodat er opnieuw stromend water in de bedding van de Laak kan komen. We verzetten ons tegen een uitbreiding van het Aarschotse industrieterrein langs de boorden van de Demer. We dringen aan op herstel van de vroegere meandering, het verlaging van de dijken en vrij overstroombare komgronden. Dit jaar vestigen we in het bijzonder de aandacht op het noodzakelijke behoud van onverharde, niet geasfalteerde Demeroevers tussen Aarschot en Langdorp

langs de Demer nabij de brug, Gelroodsesteenweg Betekom
-


Bericht van zaterdag 23 oktober 2010
Wedstrijd wordt verlengd!

Einddatum: 31 maart 2011

OPGELET! LAAKWEDSTRIJD WORDT VERLENGD TOT 31 MAART 2011!
Wil je nog graag je kans wagen dan heb je daarvoor dus nog ruim de tijd.
Nieuwe schiftingsvraag: Geef een raming van de hoeveelheid neerslag in mm voor de maand maart 2011 in Ukkel.


-


Bericht van zondag 10 oktober 2010
Laaktentoonstelling in CC Gasthuis te Aarschot

24 oktober 2010

De Laaktentoonstelling zal op zondag 24 oktober 2010 n.a.v. de afsluitende activiteitendag van de Hagelandcampagne de ganse dag te bezoeken zijn in het CC Het Gasthuis, Gasthuisstraat 22 te 3200 Aarschot.

OPGELET! LAAKWEDSTRIJD WORDT VERLENGD TOT 31 MAART 2011! Wil je nog graag je kans wagen dan heb je daarvoor dus nog ruim de tijd.

Wedstrijd
-


Bericht van donderdag 16 september 2010
Grote Laakbeek tentoonstelling in bibliotheek Aarschot

Nog tot 30 september 2010

Tot donderdag 30 september is de Laaktentoonstelling opgesteld in de stedelijke openbare bibliotheek van Aarschot (Elisabethlaan 103A).
De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de normale openingsuren van de bib:
  • maandag en vrijdag van 9 tot 12 uur.
  • dinsdag en donderdag van 12 tot 19 uur.
  • woensdag zijn de deuren open van 10 tot 17 uur.
  • zaterdag is toegang mogelijk van 13u30 tot 16u30.

Home
-


Bericht van maandag 2 augustus 2010
Bezoek de Laaktentoonstelling

3 en 13 september 2010

  • Vrijdag 3 september n.a.v. de Knoet Waterloop in de feestzaal naast de Knoet Open van 18.30u tot 21.00u
  • Zondag 13 september n.a.v. de Open Monumentendag in de feestzaal naast de Knoet Open van 10.00u tot 18.00u

Home
-


Bericht van vrijdag 28 mei 2010
Grote Laakbeek tentoontstelling in gemeentehuis Tremelo

Van 7 juni 2010 tot 9 juli 2010

Na de Hagelanddag wordt de Laaktentoonstelling gedurende de maand juni opgesteld in het gemeentehuis van Tremelo van maandag 7 juni tot vrijdag 9 juli 2010. Elke werkdag is de tentoonstelling te bezichtigen in de voormiddag van 9 tot 12 uur. Op maandag en woensdag zijn de deuren open van 13.30 tot 16 uur. Op dinsdag en donderdag is toegang mogelijk van 17 tot 19 uur.

Home
-


Bericht van vrijdag 28 mei 2010
Ochtendwandeling in Laekdal te Tremelo

Zondag 6 juni 2010

In het kader van Hagelanddag een ZOMER LANG... SPEUREN IN DE LAAKVALLEI organiseert Toerisme Hageland op zondag 6 juni een vroegochtendwandeling met overheerlijke Hagelands streekontbijt. Ditmaal staat de natuurpracht in de vallei van de Grote Laakbeek in Tremelo centraal. Het initiatief is een samenwerking tussen de gemeente Tremelo, Pasar en Natuurpunt. Aanvang is voorzien om 7 uur aan het speelterrein in de Hilstraat te Tremelo. De tentoonstelling Grote Laakbeek zal te bezichtigen zijn.

Home
-


Bericht van zondag 2 mei 2010
Laaktentoonstelling

8 en 9 mei 2010

Bezoek de gratis Laaktentoonstelling op 8 en 9 mei 2010 tijdens de vegetarische eetdagen van Natuurpunt Begijnendijk in de gemeentelijke basisschool De Puzzel in de De Bruynlaan 19 te Begijnendijk. Je kan er terecht op zaterdag van 17.00u tot 21.00u en op zondag van 11.30u tot 15.00u.

Home
-Form